Zuid Afrika 1
Door: Ton & Anneke
Blijf op de hoogte en volg Ton en Anneke
19 Januari 2016 | Zuid-Afrika, Port Elizabeth
Donderdag 10 december 2015 halen wij de camper op uit het havendepot van Port Elizabeth. Wij moeten hier links rijden en bij de eerstvolgende kruisingen en rotondes roepen wij hardop “links rijden”! Wij laten de gasflessen vullen, doen boodschappen en rijden naar de camping Pine Lodge, net even buiten Port Elizabeth. De volgende dagen ruimen wij de camper in en genieten van het mooie weer.
Maandag 14 december verlaten wij de camper en rijden naar Addo Elephants NP. Hier kopen wij een “Wildcard” die geldig is voor alle nationale parken voor 1 jaar. Wij kunnen geen gebruik maken van de in het park gelegen camping. Het is hoogseizoen en alles is al maanden van te voren volgeboekt. Wij rijden terug naar Orange Elephant Backpackers hostel (S33.30.37/E25.42.12, H=48m). Wij gaan vroeg naar bed, want morgen willen wij al om half zeven bij Addo Elephants NP zijn.
De volgende morgen vroeg mogen wij gelijk het park inrijden. Al rijdend zien wij zebra's, kudu's en hartebeesten, maar geen olifanten. De middag maakt alles goed en bij een poel staan 6 olifanten te drinken. Later zien wij een stelletje de weg oversteken. Toch maar even gas terugnemen, want zij zijn echt groot. Later kunnen wij vanuit een soort schuilhut een hele grote groep van meer dan 25 olifanten bewonderen. Onze eerste dag in een wildpark is al een succes.
Woensdag 16 december rijden wij naar Mountain Zebra NP, ruim 200 kilometer verderop. Onderweg zien wij de groene vegetatie verdwijnen. In Moutain Zebra NP is nog een campingplek vrij en die claimen wij. De kleine camping ligt midden in het park. Er lopen blauwapen en gorilla's rond. Je moet opletten dat je alles goed afsluit, want ze ruiken het voedsel op grote afstand. Ton vergeet het linkerraam van de truck te sluiten en wordt door de buurman gewaarschuwd dat een aap een appel uit de cabine haalt!
De volgende morgen rijden wij al om zes uur door het park. Wij zien bergzebra's, die kleiner en anders getekend zijn dan de gewone zebra. Maar ook veel antilopes zoals de gemsbok, springbok en hartebeest. Het is een bergachtig park en plots zitten wij op 1600 meter. Wij rijden terug naar het kamp en houden siësta.
Tegen de avond maken wij nog een rit door het andere gedeelte van het park. Wij klimmen weer omhoog en als wij de bocht omgaan, liggen er 2 mannetjes leeuwen half op de weg. Natuurlijk veel foto's nemen, maar wij moeten er ook langs. Veel ruimte is er niet en op 2 meter afstand passeren wij de leeuwen. Wel gauw de ramen dicht en de deur op slot!. De leeuwen blijven rustig liggen en kijken ons nauwelijks aan.
Verderop zien wij veel vele soorten antilopes en op het eind ook nog grondeekhoorns. 's Avonds genieten wij na met een biertje.
Vrijdag 18 december rijden wij naar het mooie plaatsje Graaf-Reinet. Onderweg komen wij over bergpassen van zo'n 1400 meter. Wij hebben een flinke tegenwind en het is warm. Goed de temperatuur van het koelwater in de gaten houden.
In Graaf-Reinet overnachten wij op de gemeentecamping die gelukkig ook over een klein zwembadje beschikt, want het is overdag zo rond de 30 graden C.
De volgende dagen maken wij wandelingen door het stadje met zijn mooie Kaaps Hollandse huizen en prachtige kerken.
Zondagavond rijden wij nog naar het nabijgelegen Camdeboo NP en zien de zonsondergang in de Valley of Desolation.
Maandag 21 december verlaten wij Graaf-Reinet, na eerst nog een reisverhaal en de kerstkaart op het internet te hebben gezet. Via de N9 rijden wij naar Willowmore en nemen de afslag naar de Baviaanskloof. Wij overnachten bij het plaatsje Zandvlakte.
De volgende morgen staan wij even na achten bij het toegangshek van de Baviaanskloof. Op onze vraag of wij met onze camper hier door kunnen, krijgen wij een positief antwoord. Totaal geen probleem. Achteraf hebben wij veel spijt dit traject te hebben gereden. Onze hoogte en breedte gaf ons veel problemen en wij hebben veel takken op of langs de camper moeten afzagen. Bij een rivierpassage hebben wij wel een motorrijder kunnen helpen die met zijn achterwiel diep in het grind van de rivier vast kwam te zitten. Na 8 uur rijden en zwoegen en 76 kilometer te hebben afgelegd, komen wij doodmoe bij een camping aan. De camper zit onder de krassen en strepen van de takken. Gelukkig geen echte schade. De Baviaanskloof is voor ons geen succes geworden.
Wij hebben heerlijk geslapen na de inspanningen van de vorige dag. Wij bezoeken de Kouga Dam en rijden even later door het citrusgebied. Mooi aangelegde velden met citrusbomen over tientallen kilometers. In Uitenhage staat de VW fabriek en wij bezoeken het VW museum. Een rondleiding door de fabriek is niet mogelijk, want in deze (vakantie)periode is de fabriek gesloten.
Daarna rijden wij naar de kust naar Jeffrey's Bay. De camping is ook vol,maar wij vinden een veilige overnachtingsplek tussen een huizencomplex en het strand. Even verderop is een gezellig café waar wij een biertje halen en gelijk ons E-mails kunnen ophalen.
Wij brengen de kerstdagen door in Jeffrey's Bay, maken strandwandelingen en genieten op Kerstdag van een heerlijke Kerstlunch in een van de restaurants. Het weer is heerlijk. Door de zeewind is het niet echt snikheet.
Tweede Kerstdag ( dat hier niet bestaat!) rijden wij langs de kust via de zogenaamde Garden Route. Onderweg bezoeken wij een vogelpark dat in de reisgidsen als bijzonder wordt omschreven. Het is leuk, maar niet om over te roemen. Via de Plettenbergse Baai rijden wij naar Wilderness. Hier blijven wij ook 2 dagen en genieten van het uitzicht vanaf de klif en maken een strandwandeling. Hiervoor moet je wel een zeer lange trap afdalen (en later weer beklimmen) om bij het strand te komen.
Maandag 28 december rijden wij weer landinwaarts en steken de Swartbergpass (1500 meter) over en komen uiteindelijk uit in het plaatsje Oudtshoorn uit. Ook zijn hier alle campings en hostels vol. Anneke vindt op haar elektronische kaart een camping richting Calditz-dorp. Hier kunnen wij gelukkig overnachten op het terrein achter het huis van de eigenaar. Wij nemen een duik in het leuke zwembad van deze camping en nemen een biertje,. De eigenaren van de camping zijn een Duits stel en 's avonds laten wij ons verwennen met struisvogelbiefstuk, spätzle en een salade. Een voortreffelijke combinatie. Later komt een Nederlands echtpaar met hun camper aan. Hij is voor 3 jaar uitgezonden voor een liftenfabriek en werkt nu in Johannesburg, maar hun huis staat in Sint Maartensdijk. Weer een kleine wereld!
De volgende dag maken wij een mooie tocht door de bergen en valleien. Onderweg zien wij veel struisvogelfarms. Wij rijden door het Bontebok NP en zien natuurlijk veel bontebokken, maar ook Kaapse zebra's en een klein soort antilope. Wij overnachten op de gemeentecamping van Swellendam. Wij spoelen het stof van ons af onder de douche, want het is erg warm vandaag.
Woensdag 30 december rijden via heuvelachtig gebied dat zeer droog en dor is naar de kust. In Struisbaai zoeken wij weer een camping. De gemeentecamping is vol en bovendien is de toegangspoort te laag voor onze camper. Van de politie mogen wij op het parkeerterrein vlak aan het strand staan. Een prachtige plek in de hoek en wij hebben bijna geen last van de overige auto's.
Wij maken een strandwandeling en zijn getuige van diverse wedstrijden van “Inflateble Powerboats” die vlak langs de vloedlijn scheuren.
Oud- en Nieuwjaar vieren wij op ons plekje in Struisbaai. Het vuurwerk wordt op het strand afgeschoten en wij zitten eersterangs.
De dagen vliegen voorbij met luieren, lezen en 's avonds een wandeling langs de kust naar het kleine haventje waar altijd iets te doen is. O ja, wij hebben een Nieuwjaarsduik genomen. Lekker warm, hé!
Zaterdag 2 januari 2016 rijden wij naar het zuidelijkste punt van Afrika, Cape d' Algulhas. Hier komen de Atlantische en de Indische Oceaan tezamen. Wij rijden via zandwegen naar het missiedorpje Elim met zijn rietgedekte huisjes. Via de Gansbaai komen wij in Kammabaai en overnachten hier. (S34.24.26/E19.16.44)
Zondag rijden wij langs de kust via Hermanus (een mondaine badplaats) naar Betty Bay. Hier zien wij in grote getale de Afrikaans pinguïns. Via de kustweg met prachtige vergezichten rijden wij naar Strand en gaan landinwaarts naar de wijngebieden. Via 2 passen komen wij in Franschhoek aan, maar er zijn geen campings. Wij rijden verder en in Paarl vinden wij plek op de stoffige en met zwerfvuil bedekte gemeente camping. Vandaag is niet warm, maar HEET geweest. De thermometer wijst 39 graden C aan.
De volgende morgen bezoeken wij het plaatsje Paarl met zijn Afrikaans Taalmuseum. Wij kunnen het Afrikaans redelijk lezen maar verstaan is erg moeilijk. Het blijft voor ons een “boeren”taal!
Wij rijden terug naar Franschhoek, want wij hebben het Hugenoten monument niet bezocht. Dankzij de gevluchte Franse Hugenoten beschikt Zuid Afrika over zulke mooie wijngebieden. Onderweg stoppen wij nog de gevangenis waar Nelson Mandela de laatste 2 jaar gevangen zat en hij hier de vrijheid tegemoet liep.
Bij Stellenbosch gaan wij naar de Mountain Breeze camping en blijven hier 2 nachten.
Woensdag 6 januari rijden wij terug naar Stellenbosch en parkeren onze camper bij Stumble Inn hostel. Van hieruit worden wijntours georganiseerd. Met een gemengde internationale groep bezoeken wij 4 verschillende wijnboerderijen en mogen vele wijnen proeven. Voor ons is de Pinotage (kruising van de Pinot- en de Hermitage druif0 een openbaring. Een echte Zuidafrikaanse wijn.
Als wij 's avonds terugkomen, wil/mag Ton niet meer rijden en wij mogen op het parkeerterrein van het hostel overnachten.
De volgende dag maken wij een wandeling door de Dorpsstraat in Stellenbosch en bezoeken Oom Samies winkeltje dat begin 1900 hier is geopend.
Wij verlaten Stellenbosch en rijden weer naar de kust en overnachten in Strand op de Voortrekkers camping.
De volgende dagen bezoeken wij nog Betty Bay en brengen het weekend door in Kamma Bay. Wij maken een lekkere wandeling langs het Cliff Path. Wij hebben weer veel bekijks met onze camper hier aan het strand.. Wij blijven tot maandag 11 januari staan en gaan ons voorbereiden om Kaapstad en het schiereiland van Kaap de Goede Hoop te bezoeken.
Zuid Afrika is ons tot heden goed bevallen. De bevolking is vriendelijk, het Afrikaans is goed te lezen en voor de rest kun je hier met je Engelse taal goed uit de voeten. Het is wel warm, Vaak ruim 30 graden Celsius, maar er is altijd wel wind. Soms teveel wind en wordt de wind stormachtig. Wij zijn jammer genoeg in het verkeerde seizoen aangekomen (dat wisten wij). Het is hier zomervakantie en iedereen is nu vrij. Zodoende zijn alle camping, vooral die aan de kust, volgeboekt. Gelukkig hebben wij steeds een (veilige) plek kunnen vinden.
Zuid Afrika is anders en wij vinden het mooi!
Veel leesplezier,
Ton & Anneke
19 Januari 2016 - 16:05
Silvain:
Wat een leuk verslag en mooie foto's. Hierin herken ik onze reis door Zuid-Afrika van twee jaar geleden helemaal. Leeuwen hebben we toen niet gezien, terwijl ze bij jullie zelfs op de weg lagen te luieren. Olifanten en neushoorns waren er daarentegen weer volop. Die liepen gewoon over het asfalt. Daar moet je beslist rekening mee houden. Ook de Nederlandse oorsprong en geschiedenis spraken ons erg aan. Het Afrikaans was nauwelijks te verstaan, maar wel redelijk te lezen. Ook in het Afrikaans schijn je grote verschillen in dialect te hebben. Wat niet vreemd is in zo'n groot land. We vonden het opmerkelijk dat Afrikaans ook de moedertaal is voor de kleurlingen en niet uitsluitend door de blanken wordt gesproken. -
19 Januari 2016 - 19:54
Bob En Anja:
Wow wat een belevenissen weer en prachtige foto's. Jammer dat jullie iedere keer volle campings treffen. Druk in Afika dus, mooi avontuur. Op naar de volgende. Lieve groeten Bob en Anja -
19 Januari 2016 - 21:27
Diana:
Lieve Allebei,
Wat een mooi verslag en wat hebben jullie al weer veel gezien. Lekker genieten en ontdekken van een andere cultuur. Wij genieten mee vanuit het nu koude Nederland.
Dikke kus en knuffel van de Sennclan -
22 Januari 2016 - 14:11
Sylvia:
Lieve Anneke en Ton,
Weer een geweldig reisverslag en mooie foto's. Het is echt genieten;
zowel voor jullie als voor mij.
Ze doen mij weer veel moois herinneren aan mijn bezoek aan Zuid Afrika.
Liefs van mij,
Sylvia.