Mongolië deel 2.

Door: Ton & Anneke

Blijf op de hoogte en volg Ton en Anneke

29 Juli 2019 | Mongolië, Dalandzadgad

Een tocht door de Gobi woestijn en een bezoek aan het grootste ruiterstandbeeld van Chenggis Khaan

Vrijdag 28 juli 2019 nemen we afscheid van de overlanders in Oasis guesthouse en verlaten Ulaanbataar. Onderweg pinnen we geld en doen de noodzakelijke boodschappen. Via een redelijke asfaltweg rijden we naar het zuiden, de Gobi woestijn tegemoet. Maar halverwege slaan we nog af en rijden via aarden wegen door het natuurpark Baga Gazryn Chuluu, bekend om zijn “marshmallow” bergen. Onderweg zien we de eerste kamelen.
We overnachten bij de bergen.

De volgende dag rijden we verder door het park. Plotseling zien we de camper van Albert en Maaike tussen de bergen staan. We rijden er naar toe en drinken gezamenlijk koffie in dit mooie natuurgebied.
Wij vervolgen onze tocht die in de middag in het dorpje Mandalgovi eindigt. Daarna nemen we de asfaltweg richting woestijn. Hier en daar is de weg opengebroken en we besluiten om de aardenweg langs de hoofdweg te nemen.

De volgende dag bereiken we het plaatsje Dalanzadgad, de toegang tot de Gobi. Hier slaan we nog wat brandstof in en via zandwegen rijden we de Gobi in. Als we ergens in de middle of nowhere willen overnachten, krijgen we bezoek van 2 herders. Ze bekijken onze camper met ontzag. Stromend water en een koelkast zijn voor hun nog een luxe.

We rijden donderdag 30 juni naar de bekende Flaming Cliffs met zijn mooie rode tinten. Ver van het toeristisch plekje slaan we ons kamp op en maken een wandeling in de omgeving.
De volgende morgen rijden we naar het toeristisch uitkijkpunt van de Flaming Cliffs. We maken mooie foto's van de uitgesleten rots- en zandformaties.

We vervolgen onze tocht door de Gobi woestijn. Alleen de sporen van auto's geven ons aan hoe we moeten rijden. Gelukkig staan ook de trails (sporen) op de elektronische kaart op de tablet en Anneke houdt goed in de gaten dat we niet te ver van ons spoor afwijken.
We komen langs de zandduinen die wel honderden meters hoog zijn over een afstand van 60 kilometer. Onderweg overnachten we op stille plekjes.

Via een zeer slechte trail rijden we verder en komen in het dorpje Banyandalai. Onze gemiddelde snelheid is de laatste dagen maar 26 km/uur geweest. In het dorpje kopen we grote flessen drinkwater en brood. Als we het dorp uitrijden, komen we tot onze verassing op een asfaltweg terecht. Comfortabel rijden we naar de Yolyn Am kloof en overnachten op 2355 meter hoogte in een van de kloven.
De Yolyn Am kloof zelf kunnen we niet berijden. Alleen met een jeep of klein busje kun je binnenkomen. Jammer, maar we genieten van al het groen wat in de toegang naar de kloof groeit.

Donderdag 4 juli verlaten we de kloof en dalen zo'n 800 meter naar het plaatsje Dalanzadgad, dat nu ons eindpunt is van de omzwerving door de echte Gobi.

We rijden weer richting hoofdstad, maar slaan na 30 kilomeer af en rijden nu door de midden Gobi om het NP Tsagaan Suvraga te bezoeken. Ook hier zien we door de wind uitgesleten rotsen. We willen foto's maken, maar het begint erg hard te waaien. We rijden naar een lagere plek en vinden wat luwte. Hier gaan we overnachten.

De volgende dag rijden we terug naar de bergrug en maken foto's. We zijn niet de enigen, want busjes met toeristen rijden af en aan.
Wij rijden dwars door de midden Gobi over tracks naar de hoofdweg. Soms is het zoeken welk spoor we moeten volgen, maar de kaart op de tablet ondersteunt ons.
In Mandalgovi tanken we nog diesel en gaan weer de midden Gobi woestijn in. We willen het NP Ikh Chuluu bezoeken waar ook bijzondere rotsformaties te zien zijn. De afstand is echter te groot en we overnachten ergens in de Gobi. 's Nachts is het hier pikdonker en je kunt goed de sterren zien.

Zaterdag 6 juli bereiken we tegen de middag het Nationale Park (entree 3000 tugrik = 1 Euro per persoon). We zien bij het bewonderen van de rotsformaties een eagle broeden en later blijkt uit de foto die Anneke maakt dat er een jong in het nest zit.
We rijden verder over matige en slechte zandpaden. Tegen de avond komen we in Choir aan. We zijn dwars door de midden Gobi gereden en komen aan op de hoofweg naar China. Hier ontmoeten we een groep Nederlanders die met hun campers onder leiding van een reisleider een zelfde soort reis maken als wij. Alleen doen wij het wat rustiger aan.

We overnachten ver van de hoofdweg ergens in de zand- en grasvlakte. Vroeger altijd gedacht dat woestijn uit zand bestaat, maar nu weten we dat het ook groen en vaak steenachtig kan zijn.

Via een asfaltweg rijden we de volgende dag naar Zuunmod en overnachten bij een klein klooster. Vandaag is het zwaarbewolkt en in de avond hebben we regen.

We willen Zuunmod bezoeken omdat hier de Naadam wordt gevierd. Volgens ons begint deze overmorgen, maar als we de volgende dag naar de plaats rijden is de Nadaam al in volle gang..
De Nadaam is een 2 daags volksfeest met typische Mongoolse sporten zoals paardrijden, worstelen en boogschieten. Vooral het boogschieten (dames en heren) is prachtig om te zien. De deelnemers dragen kleurrijke gewaden bij het uitoefenen van deze tak van sport. Ook bekijken we het worstelen en de ceremonie voor en na het gevecht is indrukwekkend.
De hele middag lopen we rond en bekijken de sporten met uitzondering van de wedren met paarden. Dat vindt plaats ergens buiten het stadje.
We overnachten bij het Naadam stadion in alle rust.

Dinsdag 9 juli verlaten we Zuunmod en rijden naar het grote monument van Chenggis Khaan. Dit ruiterdtandbeeld is uit edelstaal gemaakt en maakt door zijn grootte een enorme indruk op ons. Met de lift kan je naar het hoofd van het paard gaan, waar een uitkijkplateau is.
Na dit bezoek rijden we naar het Gorkhi Tereij NP en bezoeken de bekende “turtle rock” Boven op een berg vinden we een mooi en stil overnachtingsplekje.

De Gobi woestijn, die tot ver in China doorloopt, is een ntuurpark op zichzelf. Wel kost het veel inspanning en navigtie om er goed door heen te rijden. Het gigantische ruiterstandbeeld van de stichter van Mongolië heeft veel indruk op ons gemaakt. Mongolië blijft een fascinerend land.

Veel leesplezier toegewenst door
Ton & Anneke

• 29 Juli 2019 - 14:54

Sylvia Raaijmakers:

Lieve Anneke en Ton,

Wat een geluk dat jullie toch nog op tijd waren voor de Nadaam, hetgeen
    wat ik van jullie begreep, één van de hoogtepunten moest zijn van jullie reis.
    Ik heb uiteraard weer genoten van jullie reisverslag en foto’s.
    Verder veel reisplezier en lieve groetjes van hier.

• 30 Juli 2019 - 06:32

Christa:

Wat mooi weer en wat een kleuren in rots formatie's, ook de kloof jammer dat jullie camper er niet in ging.
    Inmiddels heeft Adrie ook vakantie en zijn we lekker bezig op ons tuintje, dus bij ons gaat het ook lekker, de hittegolf weer voorbij dat was wel weer even afzien, de kids trekken donderdag richting Tjechië, staan nu nog in Duitsland , maar zien Gerard Natasja en Jet dit weekend om samen vakantie te vieren leuk weer voor ze.
    Dikke knuffel van ons groetjes Adrie en Christa

• 31 Juli 2019 - 04:44

Bob En Anja:

Wow, indrukwekkend, zowel het verhaal als de foto's. Wat een andere wereld. Wel griezelig dat jullie in je eentje door de woestijn trekken, stelletje waaghalzen

• 31 Juli 2019 - 04:47

Bob En Anja:

Had in het berichtje nog lieve groeten gezet. Heeft het niet gepakt dus nog even een 2e berichtje. Lieve groeten ons