Naar Moskou en een rondrit langs de Golden Ring
Door: Ton & Anneke
Blijf op de hoogte en volg Ton en Anneke
15 Mei 2019 | Rusland, Vladimir
De afgelopen maanden is de camper weer in goede conditie gebracht door het uitvoeren van groot onderhoud, het vernieuwen van de voorveren en het vervangen van het grote luik in het dak. Ook zijn wijzelf weer redelijk gezond. Anneke heeft een nieuw heupgewricht en Ton is aan zijn liesbreuk geholpen. Dus tijd om weer te reizen.
Donderdag 11 april 2019 gaan we op pad, uitgezwaaid door Martin, een goede bekende, die ook op
Molengroet verblijft.
Wij rijden in twee dagen naar zuid Duitsland en bereiken Pfronten. Wij vinden een mooi overnachtigingsplekje bij de kabelbaan.
De volgende dag brengt de kabelbaan ons naar boven. Hier op een mooie rustige plek tussen de sneeuw strooien we de as van Ton zijn moeder uit. In deze omgeving en hoog in de bergen, waar ze samen met haar man zoveel jaren de zomervakanties hebben doorgebracht. Haar wens hebben we hierbij vervuld.
Zondag 13 april worden we wakker in een wit landschap. Het heeft vannacht gesneeuwd. Gelukkig zijn de wegen goed begaanbaar en gaan we noordwaarts naar Berlijn. In Stettin steken we de volgende dag de grens over. Eerst nog een tolbox kopen, want Polen heft electronisch tol op diverse wegen. In de buurt van Stettin bezoeken wij het bos met de typisch gevormde bomen. Niemand kan verklaren waarom deze dennenbomen zo raar gevormd zijn.
In 2 dagen rijden we door Polen en bereiken woensdag de ingeklemde Russische deelstaat Kaliningrad. De inreisformaliteiten duren zo'n twee uur, maar alles wordt correct afgehandeld. We rijden door naar de stad Kaliningrad en overnachten op de camperplaats achter hotel Baltika.
Met de bus laten we ons de volgende dag naar het stadcentrum brengen en maken een flinke stadswandeling. Vooral het laatste deel met zijn prachtige huizen aan het water maken indruk op ons,
We bezoeken de volgende dagen met de camper nog enkele kustplaatsjes, bezoeken een afgraving waar amber wordt gewonnen en rijden door naar de landengte (Split) die Kaliningrad met Litouwen verbindt. We overnachten in het natuurgebied op de Split.
Zondagmorgen verlaten we Kaliningrad en komen Litouwen binnen. Aan het einde van de landengte nemen we veerboot en zijn weer op het vaste land. Aan Russische zijde hebben wij de tanks nog volgegooid, want hier kost de diesel maar 65 eurocent.
Via Litouwen en Letland bereiken we de grens van Rusland. Hier moet ook weer allerlei formulieren worden ingevuld en naar diverse hokjes worden gelopen, maar na 2 uur zijn we officieel in Rusland. Via de M9 (een tweebaans weg) rijden we naar Moskou. We doen in het eerste stadje onze nodige boodschappen, kopen een SIM kaart en sluiten een Russische autoverzekering af. Onderweg overnachten we op een “autostojanka”, een overnachtinsplaats voor trucks en nemen ons eerste Russische biertje op het terras.
We boffen met het weer. De laatste week hebben we alleen maar mooi weer gehad.
Woensdag 24 april rijden we Moskou binnen en Anneke loodst ons m.b.v. de elektronische kaart dwars door Moskou naar de camping Sokolnikki. We zijn niet de enige buitenlanders, want er is van de week een konvooi met Duitse campers aangekomen. Zij zullen de komende weken via Kazachstan naar China rijden.
De volgende dagen bezoeken wij het Rode Plein, maken een bustour door Moskou en besteden bijna een hele dag aan het bezichtigen van het Kremlin. Ook maken we op een van de dagen een uitgebreide rit met de metro en bezoeken de bijzondere metrostations. Sommige zijn zo mooi gedecoreerd, dat het eerder lijkt op een museum dan op een ondergronds station.
Ook in Moskou boffen we met het weer. Alleen maar zonneschijn.
Zondag 28 april verlaten we Moskou en gaan een rondrit langs de steden/dorpen van de Golden Ring maken. Al ver voor dat Moskou belangrijk werd, woonden hier in deze omgeving de rijken en werden de eerste Kremlins (= ommuurd gebied) gebouwd en werden vele kloosters gesticht.
Maar net buiten Moskou komen wij een hypermarkt GLOBUS tegen. We doen hier onze inkopen (alles is verkrijgbaar) en sluiten het af met koffie en gebak in het bijbehorende restaurant. Daarna rijden wij naar Sergiev Possad en bezoeken het prachtige klooster. In vele reisgidsen worden de foto's van dit klooster getoond. We overnachten op een bewaakte parkeerplaats vlakbij het klooster. 's Avonds maken we nog een wandeling naar dit terrein.
De volgende dag rijden we naar Rostov en bezoeken hier ook een klooster. Overnachten doen we aan het meer met zicht op het klooster.
De volgende dagen bezoeken we de plaatsen Rybinsk en Tataev en maken weer veel foto's van de prachtige kerken. Niet alleen van buiten, maar ook binnen zijn deze kerken prachtig gedecoreerd.
In Yaroslavl maken we de 1 mei viering mee. De binnenstad is voor het autoverkeer hermetisch afgesloten. Op het plein voor de kerk worden optredens met zang en dans verzorgd. In de binnenstad vinden we een leuk restaurant waar we een buffet lunch nemen. We overnachten net even buiten Yaroslavl op een mooie camperplaats achter een hotel.
Donderdag 2 mei is het koud en guur weer. Wij rijden naar Kostroma en bezoeken een openluchtmuseum met oude houten huizen. Daarna bezoeken we het klooster van St Ipaty dat ook ommuurd is en dus een kremlin is. In dit klooster is de tsarentijd van de Romanov's begonnen. Prins Michael werd hier 10 jaar verbannen, toen hij te horen kreeg dat hij de nieuwe tsaar van Rusland zou worden.
We rijden verder naar een elanden boerderij. De Russen hebben geprobeerd elanden te domesticeren, maar dat is niet gelukt. Nu wordt hier een fokprogramma voor elanden gehouden. De boerderij is al dicht als wij aankomen, maar we kunnen hier wel overnachten. 's Avonds zien we elanden rondlopen.
De volgende dag krijgen we een engelstalige rondleiding aangeboden. We zien pasgeboren elandjes en en mogen de een- en tweejarigen wortels voeren, waar ze gek op zijn.
We rijden verder naar Suzdal. Hier overnachten we op de meest luxe camping van Rusland met prachtige verwarmde toiletgebouwen.
We blijven enkele nachten op de camping staan en gaan op gehuurde fietsen het idyllische dorpje bekijken. Het ziet er allemaal schitterend uit en het kronkelende riviertje met zijn groene velden erom heen maken het af.
De volgende dag lopen we naar het nabij gelegen klooster dat ook helemaal ommuurd is. Hier zijn diverse musea te bezichtigen en natuurlijk ook de kloosterkerk met zijn mooie fresco's. In het restaurant op het kloosterterrein nemen we een Russische soep met een speciaal broodje.
De dagen is Suzdal vliegen om en bovendien boffen we met het zonnige weer.
De laatste stad van de Golden Ring is Vladimir. We vinden een plekje voor de camper achter de kathedraal met uitzicht over het dal. Ook is het centraal gelegen en kunnen we wandelend naar het centrum. Vladimir is een wat grotere stad en dat merk je aan het verkeer. Gelukkig zijn er leuke straatjes en mooie uitzichtspunten om de omgeving te bekijken. Alleen zijn op maandag de kerken voor toeristen gesloten. Van een mevrouw krijgen wij de tip om om 5 uur in de middag terug te komen. En inderdaad, de kathedraal is open voor de gebedsdienst en wij kunnen de kerk van binnen bekijken.
We hebben op deze rondrit langs de Golden Ring veel kloosters en kerken bezocht en staan versteld van alle pracht en praal in de kerken. Zowel op de koepels als in de kerken wordt veel goud toegepast. Een mooie route!
Sinds ons vertrek uit Nederland is alles voorspoedig verlopen. Natuurlijk ontdek je nog kleine ongemakken, maar alles is verholpen.
De omweg naar zuid Duitsland heeft ons goed gedaan. De wens van Ton zijn moeder is uitgevoerd.
De rit naar Moskou is bijzonder snel en goed verlopen. Moskou heeft zich van zijn mooie kant laten zien en de route langs de Golden Ring is indrukwekkend.
Nu gaan we verder met de reis en gaan oostwaarts richting Azie.
Veel leesplezier toegewenst door
Ton & Anneke
15 Mei 2019 - 12:50
Henk:
Mooi verhaal, blijf jullie volgen.
Succes, en veel reisplezier.
Grt. Henk. -
15 Mei 2019 - 16:37
Gree Oudshoorn:
Hoi Anneke en Ton.
Wat heerlijk voor jullie om zo n mooie reis te kunnen maken, en wij bij de kachel van het verslag te genieten!
Zoen van Gree. -
16 Mei 2019 - 06:45
Bob En Anja:
Wauw, wat een mooi verhaal weer. Een heleboel gezien, en vrijwel steeds mooi weer gehad. Fijn dat het goed gaat met jullie en dat jullie weer op pad zijn. Groetjes vanuit Albir, Bob en Anja -
16 Mei 2019 - 10:21
Silvain:
Hai Ton en Anneke. Het eerste verhaal van jullie trip naar het oosten heb ik met veel belangstelling gelezen. Goed dat jullie gezondheid weer helemaal op peil is, zodat jullie het reizen weer hebben kunnen hervatten. Kaliningrad is als Königsberg zo'n beetje vijfhonderd jaar de hoofdstad van Oost-Pruisen geweest. Dat is aan het fraaie centrum vast nog goed te zien. Een typisch Duitse hanzestad. Heel anders dan de bebouwing in Russische steden. Die worden gedomineerd door grote woonblokken en rijke orthodoxe kerken. De tsaar en de patriarch van Moskou bestuurden eeuwenlang het land. Met de revolutie en de komst van het communisme veranderde alles, maar de orthodoxe kerk is weer terug van weggeweest. Poetin en de patriarch zijn dikke vrienden, omdat ze elkaar nodig hebben. In ruil voor hun steun aan het bewind, hebben de kerken en hun dienaren dezelfde status van vroeger terug gekregen. De Russen zijn heel gelovig gebleven en dat kun je weer zien. Veel plezier op jullie verdere trip oostwaarts. -
16 Mei 2019 - 12:49
Sylvia:
Wow, weer alles met veel aandacht gelezen. Wat hebben jullie de laatste maand alweer veel beleefd en gezien. Met veel plezier zal ik jullie op deze manier blijven volgen en kijk al weer uit naar jullie volgende verslag en foto’s. Vanaf hier veel reisplezier en lieve groetjes van mij,Sylvia. -
27 Augustus 2019 - 08:46
Fred And Elisabeth Smits:
Hallo Ton en Anneke. Interesant om jullie reís verhaal te lezen. Wij zijn Fred en Elisabeth uit New Zealand en zijn nu al 5 jaar onderweg hebben America,Canada,Midden en z Zuid America bereden. Op het moment zijn we in UK en willen in November naar Nederland te gaan. Wij hopen in Maart 2020 onze reísnaar Rusland te starten. Kan je ons wat advise geven over Visa naar Rusland?
Je kan over ons lezen www.facebook.com/Classicstrider.
Goede reís verder. Groeten Fred en Elisabeth.