Van Paraguay naar Argentinië. - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Ton en Anneke Vogelzang - WaarBenJij.nu Van Paraguay naar Argentinië. - Reisverslag uit Buenos Aires, Argentinië van Ton en Anneke Vogelzang - WaarBenJij.nu

Van Paraguay naar Argentinië.

Door: Ton & Anneke

Blijf op de hoogte en volg Ton en Anneke

03 September 2015 | Argentinië, Buenos Aires

Voor het bekijken van de foto's, tik op onderstaande link;

Het is woensdag 4 augustus 2015 en wij staan op een veldje in de Jardin Botanico. De camping stelt niet veel voor en het sanitair ziet erg vreselijk vies uit. Gelukkig hebben wij onze eigen toilet- en doucheruimte in de camper!
Al vroeg zijn wij op pad om nieuwe banden te kopen. Maar waar? Bij een klein bandenbedrijf vraagt Ton naar een Centro por Neumaticos en jawel, de man geeft ons goede aanwijzingen. Wij komen bij een groot bandenbedrijf van Pirelli. Zij hebben banden in onze maten, maar deze zijn alleen geschikt voor asfalt. Wij willen een mix hebben dat geschikt is voor asfalt en meer onbegaanbare wegen. Dan verwijst hij ons naar een kleine Bridgestone dealer in de buurt. Deze informeert en kan de banden leveren, maar niet monteren. Wij bezoeken nog andere bandenbedrijven, maar die kunnen niet de gewenste soort banden leveren. Wij gaan terug en bestellen 3 nieuwe Bridgestone M748 banden. Vanmiddag worden zij al geleverd en de bedrijfsleider maakt contact met een ander bandenbedrijf om ze daar op te laten zetten.
Om 15.00 uur rijden wij naar het montagebedrijf waar de banden in een bestelwagen naar toe worden gebracht. Het wisselen van de banden gaat professioneel. De reserveband (nog bijna nieuw) gaat als vierde band onder de camper en de beste gedemonteerde band is nu onze reserveband.
Na ruim 3 jaar en 110000 kilometer te hebben gereden, staat de camper weer op nieuwe banden en wel hetzelfde merk en type als de vorigen.
Laat in de middag komen wij op de camping in Jardin Botanico aan en eten een heerlijk broodje “Lomito” dat wij onderweg hebben gekocht.

De volgende morgen gaan wij nog op zoek naar nieuwe overtrekken voor de banken, maar het lukt niet. Wij zijn het zat om door deze drukke stad te rijden en verlaten deze snel. Wij rijden via de Ruta 1 naar Villa Florida, waar wij een leuk plekje aan de rivier vinden (S26.24.14/W57.07.21, H=73m). De volgende dag maken wij hier een rustdag met lezen en luieren.

Vrijdag 7 augustus rijden wij naar de grensplaats Encarnacion. Aan het kunstmatige strand ligt een parkeerplaats en hier overnachten wij. 's Avonds komen blijkbaar alle inwoners van Encarnacion naar deze promenade. De stoeltjes worden meegenomen en tot laat in de avond zit men hier gezellig met elkaar. De temperatuur is nu aangenaam, maar overdag was het toch zo'n 35 graden C.

De volgende dag genieten wij van het strandleven. 's Middags nog gauw even met de camper naar het centrum om boodschappen te doen voor het weekend. Als wij wegrijden reageert de motor na een paar honderd meter niet op het gas. Wij kunnen nog net op een parkeerplekje naast een winkel komen. Het blijkt dat er iets mis is met de brandstoftoevoer, want de brandstoffilters zijn leeg. Het wordt al donker en wij demonteren de brandstofopvoerpomp. In de camper halen wij die uit elkaar. Niet veel bijzonders te zien. Wel zitten de boutjes die het membraan vasthouden wat losser. Alles weer goed en stevig gemonteerd en morgen bij daglicht maar verder kijken.
De volgende morgen zuigt de opvoerpomp diesel aan uit de 300 liter tank, maar niet uit de standaard 200 liter tank. Wij blazen de leidingen door en zie de pomp zuigt via de normale weg weer aan. De filters gevuld en starten. En ja hoor, alles doet het zoals het hoort. Wij rijden vlug naar het strand en parkeren onze camper op het oude plekje. Het is warm en wij koelen af in het water en nemen even later een douche die op het strand staan.

De volgende dagen blijven wij hier staan. Het is een leuke en veilige plek. Ook hebben wij veel bekijks en moeten vele malen onze reis en belevenissen vertellen. Soms komen mensen terug en hebben een lekker hapje voor ons meegenomen. Overal op de wereld zijn er lieve mensen.

De laatste dag wil Anneke nog wat kleding kopen, maar zij slaagt niet. Wel laten wij nieuwe overtrekken maken voor de bankkussens.

Woensdag 12 Augustus verlaten wij Encarnacion. Wij hebben hier een leuke tijd gehad! Vlak voor de grens gooien wij onze tanken vol, want de brandstof in Argentinië is veel duurder.
De grensformaliteiten voor en na de brug over de rivier Parana verlopen soepel. De Argentijnse stad Posada kunnen wij via de randweg mooi omzeilen en rijden naar het natuurpark Estuaria de Ibera. Het wordt wel de kleine Pantanal genoemd. Het eerste deel van de aarden weg is redelijk te berijden Maar als wij de aflag nemen komen wij op modderige wegen terecht die steeds slechter worden Wij moeten nog ruim 50 kilometer rijden en de camper zit van onder tot boven onder de opgespatte modder. Bij de afslag naar Pelligrini, ons eigenlijke doel, besluiten wij om terug naar de hoofdweg te gaan. Het wordt een zware rit, waar wij zelfs een keer haaks op de weg komen. Gelukkig konden wij met de sperren in weer langzaam in het goede spoor komen. Na bijna 2 uur door de modder geploegd te hebben, komen wij weer op de geasfalteerde hoofdweg en rijden naar de Camping Municipal in San Tome. Deze ligt aan de grensrivier en aan de overkant is Brazilië.
Vandaag is een vermoeiende dag geweest. Gelukkig hebben wij onderweg veel vogels gezien, waaronder de grote Zuid-Amerikaanse ooievaar.

De volgende dag slapen wij uit en laten 's middags de camper afspuiten. Grote klonten modder komen onder de wielkasten vandaan.

Vrijdag 14 augustus rijden wij over de RN 14 verder. Links en rechts zien wij grote kuddes koeien grazen in de pampa. Wij slaan af en rijden naar Paso de los Libros en parkeren aan de costanera. De “Prefectura” (een soort politie te water) houdt een oogje in het zeil.

Wij rijden de volgende dag verder over de RN14. Het is een saai stuk. Onderweg stoppen wij bij Colonia de Alemania, waar je veel Duitse producten kan kopen. Zij hebben alleen geen broodje Bratwurst. Jammer!
Wij slaan weer af en rijden naar Concordia. Ton herkent dit. 5 jaar geleden zijn wij hier ook geweest en hebben onze banden van de VW laten balanceren. Wij vinden een leuk plekje aan de costanera. Het is vandaag niet warm geweest, maar 17 graden.

Wij blijven een paar dagen aan de costanera staan en maken wandelingen langs de rivier. Er zijn hier altijd veel mensen op de been en families zie je met zijn allen in het park genieten.
Maandagavond begint het te onweren en hard te regenen. Het stopt niet.
De volgende morgen zien wij dat het waterniveau van de rivier aan het stijgen is en in de verte loopt de costanera vol. Wij rijden ook maar weg en vinden verderop een droge plek. Ook de regen houdt op. Wij hebben lekkage gehad door het nooddeur in de douche. Deze toegang naar de cabine hebben wij tijdens de reizen nooit gebruikt en wij besluiten om deze af te kitten en aan de buitenzijde met zeildoek af te schermen. Wij kopen zeil en kit in het stadje en de volgende dag hebben wij de werkzaamheden uitgevoerd.
Donderdag rijden wij naar de thermaalbaden die net buiten het stadje liggen en genieten van het warme water.

Vrijdag 21 Augustus verlaten wij Concordia en rijden verder over de RN 14 in de richting van Buenos Aires. In Colon parkeren wij onze camper aan de costanera en gauw hebben wij weer bekijks en moeten onze verhalen doen. Vooral de ingetekende wereldkaart heeft de belangstelling.
Wij blijven hier een paar dagen staan. Het weer is aangenaam en wij kunnen lekker buiten zitten. Het is een weekend van lezen en luieren.
Als wij maandagmorgen opstaan is het kil en moet de gaskachel aan. Maar na een uur schijnt de zon en wordt het aangenaam.

Wij rijden verder en komen in het plaatsje Gualeguaychu (voor ons bijna niet uit te spreken) en parkeren de camper in het park aan de rivier. Vlak voordat wij het stadje binnenreden, zagen wij de supermarkt “Carrefour”. Hier boodschappen gedaan en een gebraden kippetje meegenomen. 's Middags genieten wij van verse broodjes met kip in het zonnetje aan de rivier.
Wij blijven hier ook een paar dagen staan. Wel hebben wij een flinke onweersbui, maar dat toonde tegelijk aan dat wij geen lekkage meer hebben.
Ook hier gaan wij naar het warme thermaalbad en na afloop parkeren wij de camper aan de oude havensteiger aan de overkant van het park. Het weer is beter geworden en de temperaturen lopen op naar 27 graden. Wij blijven hier tot zondagmorgen staan.

Zondag 30 augustus rijden wij naar Buenos Aires. In de voorstad Tigre hebben wij een stallingsplek gevonden voor onze camper. Met de eigenaar Cristian van Andean Roads Motorhome Rental (www.andeanroads.com) hebben wij al contact opgenomen en wij mogen hier ook overnachten. Om drie uur in de middag zijn wij op de plek van Andean Motorhomes. Cristian verhuurt campers en op zijn terrein kunnen wij terecht. Het is eigenlijk een grote parkeerplaats onder bomen tussen zijn campers. Er is een eenvoudig toiletgebouw met warme douches en wij hebben internet. Precies goed voor ons. Een veilige plek om onze camper hier te laten staan als wij op 3 september voor 8 weken naar Nederland gaan.

De volgende dagen maken wij de camper schoon, doen de laatste was naar de wasserij en pakken de koffers.
Donderdag 3 september brengt een taxi ons naar het vliegveld buiten de stad. Het is ruim een uur rijden. Om 15.45 uur vertrekt onze KLM vlucht naar Nederland. Gelukkig zonder tussenstops en in 14 uur zullen wij in Amsterdam aankomen.

Dit is waarschijnlijk het laatste verslag uit Zuid Amerika. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat wij alles hebben gezien wat wij wilden zien. Ja, de Amazone met zijn bootreis hebben wij overgeslagen. Om nog duizenden kilometers om te rijden om over de Amazone te varen, was ons teveel.

In de ruim 3 jaar van deze reis zijn wij via Alaska naar Argentinië gereden en hebben vele mooie indrukken opgedaan. De forellen en de beren in Alaska, de vele wilde dieren in Canada, de woeste en mooie bergen in de USA. Maar ook de Maya tempels in Mexico en zijn vriendelijk bevolking. De duizenden verkeersdrempels waar je langzaam overheen moet rijden. En als je zie niet ziet, dan voel je ze wel.
Maar ook de lieve bevolking in Centraal Amerika en niet te vergeten de goedkope en snelle overtocht van Panama naar Colombia. De ferry is maar enkele maanden operationeel geweest en wij hadden het geluk een van de eerste campers te zijn die hiervan gebruik mochten maken.
In Zuid Amerika hebben vooral het zuiden van Peru en Bolivia veel indruk op ons gemaakt. Het leek wel of wij in een film ronddwaalden met fleurig en bontgekleurde indianen om ons heen. De vrouwen altijd met een hoedje op en een grote lap op hun rug. Soms zat er een baby in, maar ook vaak werd die gebruikt om goederen op hun rug te vervoeren.

Wij hebben in meer dan 3 jaar ruim 110.000 kilometer afgelegd. Tezamen met onze eerste reis door Zuid Amerika van ruim anderhalf jaar hebben wij een kleine vijf jaar met veel plezier en zonder problemen door dit continent gereisd.

In de acht weken in Nederland gaan wij ons beramen op een nieuwe reis. De wereld is klein en het volgende continent is vlakbij. Wij houden jullie op de hoogte van de nieuwe reisplannen.
Bedankt voor het volgen van de reis en het lezen van de reisverhalen.

Groeten en wellicht tot ziens,
Ton & Anneke

• 03 September 2015 - 20:01

Bob En Anja:

Mooi reisverslag weer en het isbtoch gelukt met de banden. Heel mooi! Bedankt voor jullie prachtige reisverhalen. Nu weer even bijkomen in Nederland en elkaar in levende lijve ontmoeten. Lieve groeten, Bob en Anja

• 04 September 2015 - 11:13

Silvain:

Jullie hebben in die jaren op het Amerikaanse continent vrijwel van Pool tot Pool gereisd. Van ijsberen tot pinguïns en alles wat daar tussen zit. Onderweg konden jullie met vele culturen en mensen kennis maken. Dat kunnen weinig mensen zeggen. Technische kennis en handigheid zijn echter wel nodig, om de camper rijdend te kunnen houden. Het is allemaal gelukt. Waar zal de volgende reis heen gaan? Ik laat me verrassen, maar eerst moet de camper nog even uit Buenos Aires worden opgehaald.

• 04 September 2015 - 12:48

Piet En Ria:

Heerlijk om jullie verhalen te lezen! En blij dat alle problemen toch ook weer goed zijn afgelopen!
    Wij hopen jullie te ontmoeten voor jullie vertrek naar nieuwe avonturen! Moedig hoor om zo rond te toeren door zoveel verschillende landen met hun verschillende culturen!

• 05 September 2015 - 14:45

Francoise Maricle:

Hallo Ton and Anneke,
    Goh, wat hebben we weer genoten van jullie reisverslagen en wat hebben jullie allemaal meegemaakt. Ontztettend avontuurlijk. Wij kijken uit naar jullie volgende avontuur.

• 12 September 2015 - 16:23

Arie Klok, Monnickendame:

Hola Anneke en Ton,

Ja ja : Gualeguaychu (voor ons bijna niet uit te spreken) dat had ik ook toen ik daar kwam in 2010 per fiets uit Uraguai over de geblokkerde brug nabij Mercedes. Ook een beetje PAMPA achtig aldaar.

Maar…. jullie waren er daar op het verkeerde moment want als je daar in maart komt staat elk weekend de stad op stelten door hun carnaval optochten, waar duizenden toeristen op af komen, werkelijk spectaculair.
    Nou ja ce sa ce la vie, je bent er en ziet iets maar mist ook altijd wat.
    Dat is het leven van een "OVERLANDER".
    Maar…. wat ben ik benieuwd zeg naar jullie nieuwe plannen!!!
    Dichtste bij? Les MALVINAS… SI/NO? Ik denk het word Australie.
    Abrazo grande.
    PS: Ben nu weer in Parijs, maar voor jullie weer weg gaan, graag een afspraak. Ik kom naar jullie of jullie naar mij in Monnickendam. Beso!

• 18 September 2015 - 15:49

Uittenboogaard:

Geweldig jullie hebben het doel berijkt wat jullie wilden, de camper heeft het goed gedaan, en jullie zijn goed gebleven (en dat is belangrijk) Op naar de volgende uitdaging

Groetjes Jan en Loes

• 30 September 2015 - 11:16

Rudi & Berlinda - Vlaanderen (Belgium):

Hoi Ton & Anneke, Hartelijk dank voor de vele mooie verslagen van jullie reis, Proficiat! Groetjes uit Antwerpen! Rudi & Berlinda.

• 06 December 2015 - 19:20

Diny Van Summeren:

Hallo Ton en Anneke,
    Leuk jullie te ontmoeten in Johannesburg. Ik hoop dat jullie een goede vlucht hebben gehad. Ik heb er nu bijna een week op zitten op de Canoo wild ranch en heb al veel interacties met cheeta's, lemuren en andere beesten gehad. Bevalt me goed alleen is het leeftijdsverschil wel erg groot en er zijn veel Duitse vrijwilligers,mmaar dat mag de pret niet drukken ook al is het 40 graden
    Veel plezier met jullie verdere reizen, ik zal de blog met veel plezier lezen. Groetjes vanuit Oudtshoorn, Diny