Van El Bolson (ARG) weer terug in Chili. - Reisverslag uit Vicuña, Chili van Ton en Anneke Vogelzang - WaarBenJij.nu Van El Bolson (ARG) weer terug in Chili. - Reisverslag uit Vicuña, Chili van Ton en Anneke Vogelzang - WaarBenJij.nu

Van El Bolson (ARG) weer terug in Chili.

Door: Ton en Anneke

Blijf op de hoogte en volg Ton en Anneke

02 Maart 2010 | Chili, Vicuña

Voor foto’s van de reis naar Zuid Amerika;
Type achter dit link-adres; ALBUM =ULSUYEDH en u komt bij onze foto’s.
De beheerder van deze website wil blijkbaar niet dat direct naar een ander fotoprogramma wordt doorverwezen. Jammer!
Voor de reisverhalen naar India en Nepal in 2007-2008; zie de inhoudsopgave in de linkerkolom.
GPS coördinaten in gg.mm.ss. Hoogte H in meters.

Dinsdag 2 februari 2010.
Wij verlaten ons plekje aan het Lago Pueolo waar wij 2 nachten hebben gestaan en een fijne wandeling hebben gemaakt. De afstand naar El Bolson is maar een goede 20 kilometer en wij belanden al snel in het centrum van dit oude hippie stadje. Er is vandaag een markt waar alleen handgemaakte producten mogen worden verkocht. Er worden sieraden, houtsnijwerk maar ook kaas en zelfgemaakt bier aangeboden. Vooral dat laatste willen wij proeven en het smaakt nog goed ook! ’s Avonds parkeren wij de camper op een hoog uitzichtpunt. Aan de ene kant zien wij de Andes en aan de andere zijde zien wij El Bolson in het dal liggen. Het weer is aangenaam, maar even later zorgt een plotselinge harde wind dat wij gauw de camper binnen vluchten. (GPS: S41.57.41,3/W071.33.21,2)

Woensdag 3 februari 2010.
Wij gaan op weg naar Klaus Schubert die hier in de omgeving woont. Hij heeft het afgelopen jaar onze autoverzekering verzorgd en een nieuwe polis ligt nu bij hem. Klaus en zijn echtgenote hebben jaren geleden, beiden op de motor, een reis om de wereld gemaakt. De planning was 16 maanden, maar het is uiteindelijk 16 jaar geworden. Een zeer bereisd stel dat nu in Argentinië hun leven voortzet. Wij worden hartelijk ontvangen en aan het eind van de middag horen wij met enkele andere gasten hoe zij hun wereldreis hebben beleefd. Wij overnachten op het terrein van Klaus. (geen GPS)

Donderdag 4 februari 2010.
Het regent nog steeds als wij vertrekken. Gelukkig heeft Klaus gisteravond het slot van het hek losgemaakt, want het zijn langslapers! De weg naar Bariloch is slingerachtig maar heel mooi. Het lijkt een beetje of je door de Alpen rijdt. Bariloche is een mondaine toeristenplaats en heel druk. Ook hier ontmoeten wij een Nederlands echtpaar die met een gehuurde auto door Chili en Argentinië reizen. Natuurlijk een praatje. Even later verlaten wij de stad en rijden naar het Parque Municipal. Op het schiereiland vinden wij een overnachtingsplekje aan het water. Jammer dat het regent. (GPS: S41.04.6,7/W071.27.34,8)

Vrijdag 5 februari 2010.
Wij rijden verder het grote park in en parkeren onze camper op een parkeerplaats van waaruit een mooie wandeling is uitgezet. Wij combineren verschillende wandelingen, beklimmen een berg waar wij een mooi uitzicht hebben over de meren en komen moe bij de camper terug. Wij rijden verder en vinden een mooi overnachtingsplekje op de parkeerplaats van een hotel aan het meer. (GPS: S41.04.27/W071.34.05)

Zaterdag 6 februari 2010.
Wij slapen uit want het regent flink. Het blijft de hele dag hard regenen en wij vermaken ons met lezen en puzzelen.

Zondag 7 februari 2010.
Het weer is opgeknapt en wij rijden naar de berg Cerro Campanario. Hier nemen wij de stoeltjeslift naar boven en genieten van het zicht over de meren. Daarna rijden wij naar Colonia Suiza waar een zondagsmarkt wordt gehouden. Wij eten versgebakken empanada’s (“meeneem hapjes”) en willen verder rijden naar de berg Cerro Catedral. De weg is door een aardverschuiving tgv de regen afgesloten en wij moeten een grote omweg maken. Cerro Catedral is het bekendste ski oord in Argentinië met wel zo’n 20 skiliften in alle richtingen. Boven op de berg bij de skiliften is een grote parkeerplaats en daar staan ook Eva en Karl-Heinz. Wij hebben ze ontmoet in Ushuaia en samen de Antarctica reis gemaakt. Natuurlijk weer bijpraten. Wij besluiten om met zijn vieren op dit parkeerterrein te overnachten. (GPS: S41.10.15,9/W071.26.28,5. H=1037m)

Maandag 8 februari 2010.
Wij nemen afscheid van het Duitse stel en rijden terug naar Bariloche. Eindelijk vinden (en kopen) wij een jack voor Anneke. Wij verlaten snel het drukke stadje en gaan naar Villa La Angostura, ook een bekende vakantieplaats. Wij maken een loopje door de stad, doen inkopen en blijven op het parkeerterrein van de supermarkt staan. Het regent steeds en het heeft geen zin om verder te rijden. (GPS: S40.45.31,7/W071.38.57,4)

Dinsdag 9 februari 2010.
Wij besluiten, ondanks het regenachtige weer, om toch de beroemde 7 meren tocht te rijden. Deze gaat deels over slechte (ripio)wegen, maar komen met onze camper er zonder problemen door. Er zijn een paar mooie uitzichtpunten, maar ja de zon ontbreekt. Al vroeg in de middag bereiken wij San Martin de los Andes en parkeren de camper in een doodlopende straat. Het weer is opgeklaard en wij maken een wandeling door dit dorp en weer komen wij Eva en Karl-Heinz tegen. Wij maken met ons vieren een wandeling bergopwaarts en hebben een mooi zicht op het dorp en het grote meer. ’s Avonds parkeert Karl-Heinz zijn camper achter de onze en zo overnachten wij hier. (GPS: S40.09.35,4/W071.21.39,3. H=616m)

Woensdag 10 februari 2010.
Het is gelukkig weer zonnig en wij zijn al vroeg op pad. Onderweg stoppen wij bij een grote paardenoptocht. Van alle dorpen in de omgeving zijn de ruiters naar hier gekomen. Een kleine jongen manoeuvreert behendig zijn paard in de groep. Wij hebben zelf het idee dat hij amper kan lopen, maar paardrijden.. De rit naar het park “Lanin” is prachtig want wij rijden recht op de vulkaan Lanin af die zich scherp aftekent tegen de strakblauwe lucht. De camper parkeren wij bij het terrein van de parkwachter en maken ’s middags een flinke wandeling door het bos naar het gletsjermeer. Natuurlijk overnachten wij hier in de vrije natuur met een mooi uitzicht op de vulkaan! (GPS: S39.35.23,2/W071.25.48,2. H=1145m)

Donderdag 11 februari 2010.
Nu gaan wij weer naar Chili. De grensformaliteiten gaan snel en via een redelijk ripio weg bereiken wij de stad Pucon. Dit is ook een toeristenstad en wij verlaten deze dan ook snel. Via Villarica (met zijn bekende en nog werkende vulkaan) rijden wij door naar Conaripe. Hier vinden wij een mooi plekje aan het meer en zetten gauw de stoelen naar buiten. Wel even pootje baden, maar niet zwemmen in het meer. Gletsjerwater is behoorlijk koud! (GPS: S39.33.47,6/W072.00.38,1. H=197m)

Vrijdag 12 februari 2010.
Wij willen vandaag naar de vulkaan Villarica rijden. Het eerste deel is steil maar redelijk te doen. Dan volgt er een stuk van 8 kilometer dat alleen met een 4wheel drive auto kan worden gereden. Wij rijden een paar honderd meter over blubberige en zachte bodem. Dan worden wij door een motorrijder gewaarschuwd. Verderop is een boom omgevallen of zoiets. In ieder geval kunnen wij met onze hoge camper er niet onderdoor. Wij keren terug door de blubber. Wat zijn wij trots op onze Volkswagen als hij ons in zijn lage versnellingsbak door de modder trekt.
Wij rijden terug en nemen de grote weg. Wij gaan naar Los Lagos maar opeens houdt de weg op. Wij moeten zo’n 40 kilometer terugrijden. In een dorpje is er een strandfeest met verschillende eettentjes. Wij nemen iets te eten en te drinken en willen wel hier overnachten. Maar dan horen wij dat dit feest wel eens tot 4 uur ’s morgens kan duren. Wij besluiten om maar een stuk terug te rijden wat uitdraait dat wij weer bijna op onze uitgangspositie van vanmorgen aankomen. Het is een lange en zware (maar wel een leuke dag) geweest als wij gaan slapen nabij Pangipulli. (GPS: S39.38.42,0/W072.19.36,3. H=130m)

Zaterdag 13 februari 2010.
Vandaag gaan wij proberen om Los Lagos via een andere weg te bereiken en dat lukt. Wij willen naar het eiland Chiloë. Na Los Lagos rijden wij over de Panamerica (die in theorie loopt van Chiloë tot Alaska), die keurig asfalt heeft waarvoor je tol moet betalen. Omdat het al tegen de avond is, overnachten wij bij de aanlegplaats van de veerboot naar Chiloë. Jammer genoeg vaart deze tot zeer laat en begint zeer vroeg dus erg rustig slapen wij niet. (GPS: S41.47.32,4/W073.27.34,6. H=10m)

Zondag 14 februari tot vrijdag 19 februari 2010.
De veerboot brengt ons in een half uur naar de overkant en tijdens de overtocht zien wij dolfijnen. Chiloë is bekend om zijn oude houten kerkgebouwen. Wij bezoeken Dacuhuen, eten daar de traditionele Curato (in de grond gegaarde schelpdieren, kip en spek) en laten ons overzetten naar een ander eiland. Hier bezoeken wij een tombe van een belangrijke admiraal en ontdekken de foto van een ex Nederlands S-fregat die nu zijn naam draagt. Terug op het hoofdeiland bezoeken wij Castro. Hier ontmoeten wij Warren en Maria die met hun zeilschip op de rede liggen. Zij maken een wereldreis van 5 jaar met dit schip. Natuurlijk weer uitgebreide verhalen. Later rijden wij naar de andere zijde van het eiland en staan met ons tweeën aan de Stille Oceaan. Weer een mijlpaal(tje)! De leuke trip over het eiland gaat nog via het strand naar een pinguïn kolonie en wij zien op afstand de Humboldt pinguïns.

Vrijdag 19 februari 2010.
Via Ancud rijden wij naar de veerboot die ons weer terugbrengt naar het vasteland. De Panamericana brengt ons in de stad Valdivia, genoemd naar een Spaanse veroveraar. Wij wandelen door de stad en bekijken de zeeleeuwen die hier in de rivier zwemmen en heel gemakkelijk hun kostje bij de visafslag vergaren. Wij parkeren de camper aan de overzijde van het stadje en overnachten hier. (geen GPS)

Zaterdag/zondag 20/21 februari 2010.
Vandaag rijden wij verder via Ruta 5/Panamaricana naar Angol. Hier is ook een mooi natuurpark. Op weg naar de ingang van het park zien wij een leuk plekje aan het water en besluiten hier, samen met enkele Chileense families, te overnachten.
De volgende dag blijven wij lekker hier staan en genieten van het prachtige weer. (GPS: S37.47.54,6/W072.51.41,2. H=566m)

Maandag 22 februari 2010.
Wij rijden verder de berg op naar het park ”Nahueulbata’. Het is een steile klim en al gauw zitten wij op 1250 meter. Het laatste deel lopen wij en hebben een goed uitzicht over de Andes. Door het wolkendek, waar op wij kijken, zien wij een van de vulkanen. Later ontmoeten wij weer 2 Nederlanders (wat doen die allemaal in Zuid Amerika?!). René trekt al zo’n 4 maanden door deze landen en is nu op bezoek bij een Nederlandse vriend die hier woont. Tegen de avond rijden wij terug en overnachten op het mooie plekje van afgelopen weekend.

Dinsdag 23 februari 2010.
Gisteren heeft Ton tijdens een controle ronde onder de camper speling in de stuurstang ontdekt. Wij rijden naar een garage in Angol . Hier wordt de stuurstang gedemonteerd en naar een bedrijfje gebracht die de speciale rubbers kan vervangen. ’s Avonds tegen 6 uur is alles gerepareerd. Wij overnachten bij een instituut in een doodlopende straat en worden keurig bewaakt door de nachtwaker van het instituut. (geen GPS)

Woensdag 24 februari 2010.
Wij rijden naar de wasserette waar Anneke onze gewassen kleding wil ophalen. Als wij de auto weer starten, vertikt hij het. De accu is leeg of defect. Gelukkig is op de hoek een soort Kwik-fit en met hulp van een geleende accu starten wij de camper. In de garage proberen wij de motor te starten en weer vertikt hij het. De accu is echt defect. Gelukkig kunnen wij deze snel vervangen. Wij vervolgen onze weg naar het noorden. In San Ignacio overnachten wij op een lief dorpsplein. Het is vandaag erg warm met temperaturen van rond de 30 graden. (GPS: S36.47.57,7/W072.01.46,9. H=229m)

Donderdag 25 februari 2010.
Vanuit San Ignacio komen wij weer op de Panamericana. Het rijdt saai. Links en rechts gebieden met gewas en even later veel industrie. Pas na de middag komen de wijnvelden in zicht. Wij slaan af en rijden langs diverse bodega’s. Wij proberen aan het Lago Rapel een plekje voor de nacht te vinden maar alles is aan het water volgebouwd met luxe huizen. Uiteindelijk vinden we iets van het water af een overnachtingsplekje (GPS: S34.09.23,7/W071.27.57, H=122m)

Vrijdag 26 februari 2010.
Wij rijden langs de kust richting Valparaiso. Als wij koffiedrinken bij een soort park achter de zee worden wij uitgenodigd voor een leuke rondleiding in het natuurpark met veel vogels. Omdat wij de olie van de versnellingsbak willen controleren, stoppen wij bij een kleine garage. Hij heeft het juiste gereedschap om de controleplug eraf te draaien. Plotseling worden wij gevraagd aan de telefoon te komen. De eigenaar heeft een Nederlander opgebeld en die is aan de telefoon. Even later staan Jan en zijn Chileense vrouw Ana bij ons. Jan vindt het heerlijk om weer Nederlands te spreken en een uur later zijn wij al bij hem thuis aan het BBQ’n. Wij overnachten op zijn terrein voor het huis. (GPS: S33.23.25,2/W071.37.32,1)

Zaterdag 27 februari 2010.
Om 03.45 uur worden wij wakker door rare bewegingen in de camper. Net alsof de camper over een hobbelige weg rijdt. Plotseling realiseren wij ons dat het een AARDBEVING is. Wij gaan uit bed en kijken naar buiten. Binnen een minuut zijn de schokken voorbij. Jan komt informeren of alles goed is. Hij heeft ook geen schade. Wel is er wat omgevallen in het huis. Wij gaan slapen maar worden toch weer wakker van de vele naschokken.
’s Morgens horen wij op de draagbare radio dat het een grote aardbeving is geweest. Om 1200 uur is er weer elektra en kunnen wij bij Jan en Ana de televisiebeelden zien en wij schrikken. Het is heel heftig geweest. Wij besluiten, ook op aanraden van Jan, om voorlopig bij hun te blijven.

Wij realiseren ons heel goed dat wij veel geluk hebben gehad. Twee dagen voor de aardbeving hebben wij nog overnacht in een klein dorpje vlakbij het epische centrum. Ook hebben wij over de bruggen gereden van Ruta5/Panamericana die nu zwaar beschadigd of ingestort zijn.

• 02 Maart 2010 - 17:32

Diana:

Lieve Allebei,
    Weer een mooi reis verslag met een mooi einde. Zo zie je maar ook al zijn jullie aan de andere kant van de wereld er wordt over jullie gewaakt.
    XXX De Sennclan

• 02 Maart 2010 - 18:29

Jan En Marjan :

Ton en Anneke dank voor jullie reactie over de aardbeving wij waren bezorgd , ook grote dank voor julie verslag dit lezen (verslinden ) we altijd meteen , hier wordt het weer nu pas beter dus ook weer een beetje motorweer verder gaat alles goed gr oet ; jan en marjan

• 02 Maart 2010 - 20:50

Ton En Frieda :

Hoi Ton en Anneke,
    In Zwolle was onze eerste gedachte nadat wij het nieuws hoorden aan jullie. Gelukkig zijn jullie er goed vanaf gekomen. Er werden namelijk Nederlanders vermist. Fijn dat jullie zo snel het internet op kunnen. Fantastische verhalen overigens die wij op de voet volgen (al zijn wij niet zo actief in onze reacties). Vooral Antarctica lijkt ons het einde, nou ja, eigenlijk alles. Voorzichtig aan en nog een heel mooie tijd toegewenst. Liefs uit Zwolle.

• 02 Maart 2010 - 21:05

Wim En Jannie:

Hoy Ton en Anneke.
    Ik schrok toen ik zag Chili.Onee aardbeving waar zitten jullie.Gelukkig zijn jullie er goed vanaf gekomen.Zoals gewoonlijk weer een heel mooi en plezierig te lezen verslag geweldig.Wij kijken weer met veel plezier naar het volgende verslag.Veel plezier nog verder en horen graag weer van jullie .Groetjes Wim en Jannie.

• 02 Maart 2010 - 23:15

Corrie En John:

Lieve Ton en Anneke

Goh wat schrok ik zeg toen ik de beelden zag van de aardbeving, gelukkig zijn jullie er goed vanaf gekomen. Was fijn om weer jullie verslag te lezen. Kijk uit naar de volgende. Lieve schatten doe voorzichtig het is een grote chaos nu op het ogenblik. Liefs Corrie

• 03 Maart 2010 - 09:50

Silvain:

Goed te weten dat jullie inmiddels weer in Argentinië zijn. In delen van Chili zijn mensen alleen maar bezig met overleven. In elk TV Journaal zien we nieuws over de aardbeving en de rampzalige gevolgen. Gelukkig waren de wegen waar jullie gebruik van maakten niet beschadigd en kon je weg komen. Zelf heb ik een paar keer een aardbeving in Los Angeles meegemaakt, als ik bij mijn broer logeerde. Het huis bewoog toen (een beetje) als een schip op zee, maar grote schade of letsel hebben wij gelukkig nooit gehad. Verderop in de stad lag alles echter in puin. Nuchter stelden we dan vast, "dat het onze tijd nog niet was". Jullie kunnen gelukkig je reis ook voortzetten. Dank voor het verslag. Silvain

• 03 Maart 2010 - 10:02

Silvain:

Hai ben ik weer. Ik heb de foto's net bekeken (handige tip om in het album te komen) en realiseer me dat jullie nog in Chili zitten. Jullie zijn in elk geval ongedeerd en zitten goed. Sterkte met de hele situatie, want het zal wel improviseren worden. Groeten, Silvain

• 03 Maart 2010 - 10:18

Teun En Jennie:

Lieve Ton en Anneke,
    Wel geschrokken van het bericht over de aardbeving, gelukkig is alles goed afgelopen voor jullie. Een stukje verder naar het zuiden en je stond er midden in.
    Weer fijn om het reisverslag te lezen en het via Google Earth te volgen. Geniet er van dan doen wij het ook
    Groetjes Teun en Jennie, Mam Keizer en Henk

• 03 Maart 2010 - 12:08

Luuk Kroes:

Beste Ton en Anneke,met veel plezier jullie reisverslag gelezen.Wat een prachtige reis.Ben stinkend jaloers.Wens jullie nog veel meer mooie reisdoelen toe.Blijf gezond.'
    Groeten Luuk

• 03 Maart 2010 - 14:03

Mar En Jo:

We hebben net jullie reisverslag van de maand februari gelezen. Wat ons zo verwonderd is, dat er zoveel nederlanders op reis zijn en dat jullie zoveel nederlanders ontmoeten. Het lijkt ons dat dit toch heel leuke ervaringen zullen zijn en ook dat er ook zoveel aardige mensen op de wereld zijn die jullie juist ontmoeten. Ik denk dat dit voor jullie een heel warm gevoel zal geven, zo komt het voor mij tenminste over. De aardbeving heeft meer dan 700 mensen het leven gekost, de schade is groot,maar is niet te vergelijken met de aardbeving met Taihitie volgens de berichten die wij hebben ontvangen tenminste omdat men in Chilie beter is voorbereid op aardbevingen en veel beter gebouwd wordt. Wat me ook opviel dat het elec.net zo snel was hersteld. Heel fijn dat we zo op de hoogte worden gehouden over jullie wereldreis en dat het eigenlijk niet opvalt dat we ver van elkaar verwijderd zijn. Nu zijn we weer benieuwd wanneer jullie de reis kunnen vervolgen. Hoe dan ook wensen we jullie een verdere voorspoedige reis.

• 03 Maart 2010 - 17:18

Bob En Anja:

Hoi Ton en Anneke, Oeps...aardbeving...Chilli...waar zitten Ton en Anneke. Gelukkig kregen we snel bericht van jullie schoonzoon, dat het goed met jullie gaat. Heel mooi verslag weer, fraaie foto's, leuke belevenissen. Ga maar weer lekker door met jullie reis, en geniet ervan. Groetjes van Bob en Anja.

• 03 Maart 2010 - 19:35

Jet, Leonie,gerard:

aardbeving, mijn moeder zal wel een klein poepje hebben gelaten, en moet je kijken wat een gevolg dat heeft, niet meer doen mama.......... gelukkig hebben jullie niets.
    dikke kus van ons.

• 05 Maart 2010 - 09:58

Sylvia:

Lieve Ton en Anneke,

Ik heb weer met veel genoegen jullie reisverslag gelezen.
    Jullie hebben waarschijnlijk wel een engeltje op je schouder zitten, want van de berichten die wij hier krijgen vanuit Chili, daar wordt je niet vrolijk van.
    Ik elk geval fijn dat we zo snel iets van jullie hoorden. Hopelijk kunnen jullie dit gauw achter je laten en weer volop gaan genieten van nieuwe avonturen.

Lieve groetjes,
    Sylvia.

• 05 Maart 2010 - 20:37

Hedwig Van Dijk:

Eindelijk jullie weblog weer even kunnen lezen. Heerlijk dat jullie zo alleen reizen. Wat een ruimte en vrijheid. En de ontmoetingen met andere mensen waar je dan de tijd voor kunt vrijmaken. Gelukkig dat jullie geen problemen met de aardbeving ondervonden hebben. Wel een paar kleine probleembjes met de camper die snel weer opgelost waren. Helaas hebben wij grote problemen met de camper gehad. Gelukkig nu weer opgelos.Wijzijn nu in Carthagena. Groetjes en succes met de verdere reis.

• 07 Maart 2010 - 15:53

Piet En Ria Bijwaard:

Wij zijn heel blij dat jullie ongeschonden zijn na deze heftige aardbeving. Zonder geluk vaart niemand wel. Wij zijn de overstromingen in Madera net misgelopen doordat onze vakantie korter uitviel als gepland. Wij wensen jullie een behouden reis en nog heel veel plezier!!!

• 20 Maart 2010 - 21:11

Claudia:

wat een mooie foto's allemaal!!!
    Gelukkig voor jullie niet al te veel narigheid!!
    Tot het volgende verhaal!!
    x van ons

• 21 Maart 2010 - 11:06

Diane En Johan:

we hopen dat jullie in Bolson ook de oude bierbrouwerij hebben bezocht. heerlijk bier en zalige pizza's. Wij zijn intussen verhuisd naar onze nieuwe woning en gaan einde dit jaar weer op reis voor 8 maanden.