Mexico City
Door: Ton & Anneke
Blijf op de hoogte en volg Ton en Anneke
08 Januari 2014 | Mexico, Mexico-stad
Donderdag 26 december 2013 staan wij vroeg op, want we willen de bus naar Mexico City nemen. Als wij bij het busstation van Teotihuacan (dezelfde plaats waar wij op de camping staan) aankomen, staat de bus op vertrekken. Wij kopen een kaartje (43 peso = 2,50 Euro) en willen snel de bus in. Maar iedereen wordt door de aanwezige politie gefouilleerd en de meegenomen bagage gecontroleerd. Als we een zitplaats hebben gevonden vertrekt de bus al.
In ruim een uur brengt de bus ons naar de hoofdstad. In een van de buitenwijken stappen wij uit en vinden al gauw de toegang tot de metro. Wij kopen een kaartje voor 5 peso (30 cent) en stappen in de overvolle metro. Hier kennen ze geen 2e kerstdag. Velen moeten vandaag werken en een deel van de Mexicanen gebruiken deze periode als vakantieperiode.
Wij willen overstappen naar een volgende lijn, maar de metro is zo druk dat wij geen kans krijgen om uit te stappen. Gelukkig kunnen wij bij de volgende halte ook overstappen en wij stellen ons strategisch op bij de deur. Het lukt en wij stappen over op een andere metro die ons naar Belles Artes brengt.
Als wij weer in de openlucht staan, zien wij het prachtige theatergebouw Belles Artes. Jammer genoeg kunnen wij niet binnen kijken. Het toneelgordijn bestaat uit gekleurd glas en is ontworpen door Tiffany. Wij lopen verder en bezoeken het prachtige hoofdpostkantoor. Hier mogen wij wel naar binnen en zelfs naar de eerste verdieping lopen. Volgens Ton heeft het iets weg van het oude hoofdpostkantoor in Amsterdam, alleen heeft dit meerdere verdiepingen.
Via een wandelstraat komen wij uit op de Zocalo, het stadsplein. Het moet een van de grootste pleinen ter wereld zijn. Nu zie je het niet zo goed, want er is een grote ijsbaan en een sneeuwberg met glijbaan geplaatst. Alle kinderen kunnen hier gratis van gebruik maken. Zelfs de schaatsen worden voor niets geleverd!
Wij bezoeken de prachtige kathedraal met al zijn bladgoud en prachtige schilderijen. Hoe rijk moet de Kerk wel geweest zijn?
Aan de andere zijde van de Zocalo is het Palacio National. In dit gebouw zijn prachtige muurschilderingen van de beroemde schilder Diego Rivera. In zijn muurschilderingen vertelt hij het verhaal van de Mexicanen. Prachtig om te zien.
Er is ook een tijdelijke tentoonstelling over de Maya tijd en ongemerkt verblijven wij hier een lange tijd om de gevonden voorwerpen uit de Maya periode te bewonderen.
Het is al over twaalven als wij het Palacio National verlaten.
Wij komen in een drukke winkelstraat terecht en even later, op een rustig plekje, eten wij een heerlijk Mexicaans hapje tussen de locale bevolking.
Wij gaan op weg om Templo Mayor te bezoeken. Na enig zoeken vinden wij de toegang naar dit complex. Tempo Mayor is een tempel geweest uit de 16e eeuw die pas in 1978 is ontdekt toen men bij elektriciteitswerkzaamheden een 8 ton zware steen met inscripties in de grond aantrof. Nadien is de omgeving vrijgemaakt en is de tempel blootgelegd. Niet voor te stellen dat dit midden in het centrum van Mexico City ligt.
Hier was ook het middelpunt van de Azteekse beschaving totdat de Spaanse veroveraars dit deels hebben vernield.
Wij lopen door de opgravingen heen en komen terecht in het bijbehorende museum. Dit is prachtig ingericht met alle voorwerpen die men hier bij de opgravingen hebben aangetroffen. Het is al laat in de middag als wij het terrein verlaten.
Wij gaan op zoek naar een hotelletje. In hotel Isabel is er nog een eenvoudige kamer beschikbaar. De rest is allemaal bezet en dat heeft met deze vakantieperiode te maken. Dan is het even paniek, want men wil onze paspoortnummers hebben. De paspoorten liggen in de camper en meenemen was geen optie (kans op stelen). Gelukkig brengt het Internet de oplossing. Wij kunnen onze ingescande paspoorten op onze smartphone tonen en iedereen is weer gelukkig. We eten in het bijbehorende restaurant een matige maaltijd en gaan weer naar het grote stadsplein. Alle gebouwen en de grote kerstboom zijn verlicht. Het lijkt wel of iedereen nu op de Zocalo is. Je hebt moeite om je koers te behouden.
In een zijstraat horen wij trommelgeluid. Vanaf het bordes van een groot hotel geeft een groep drummers een voorstelling. Leuk om te zien en te horen. Wij willen nog met de metro naar Plaza Garibaldi gaan, maar het is zo druk (een rij van wel 100 meter om een kaartje te kopen!) dat wij besluiten dit morgen te doen. Jammer, want ’s avonds spelen op dit plein de Mariachi muzikanten.
Later als wij terug zijn op het plein, begint het zachtjes te regenen. Tijd om terug te gaan naar het hotel. In de bar nemen wij een biertje en worden getrakteerd door gitaar en zang van een lokale bezoeker. Even later duiken wij in bed, want het is een indrukwekkende maar vermoeiende dag geworden.
Vrijdag 27 december zijn we al voor negenen op pad. Het ontbijt willen wij ergens anders nemen, want gisteravond was het avondeten ons hier niet zo goed bevallen. Uiteindelijk komen wij McDonald terecht die een keurig ontbijtje met een goede kop koffie presenteert. Vandaag nemen wij de stadsbus en in een rondrit van bijna 3 uur brengt die ons naar de interessante plekjes rond het centrum.
’s Middags lopen wij naar Plaza Garibaldi. Er zijn wel enkele Mariachi muzikanten aanwezig, maar gespeeld wordt er nog niet. We lopen over de lokale markt en komen in een straatje terecht waar alleen maar gigantisch mooie trouw- en avondjurken hangen. Er zijn wel tien van dit soort winkels.
Het begint al in de namiddag te worden en wij besluiten het busstation (Autobuses El Norte) te zoeken. Met de metro gaat dit het snelst en voor 35 eurocent per persoon brengt de metro ons naar dit grote busstation. Na enig zoeken vinden wij onze bus en even later zijn wij op weg om uit de grote stad te rijden. Wij zijn blij dat wij voor deze optie hebben gekozen. Het rijden met de camper in deze stad met meer dan 20 miljoen mensen zou geen pretje zijn. En bovendien waren er geen campings in deze stad.
Wij gaan ervan uit dat de bus op dezelfde plek in het stadje Teotihuacan ons afzet als waar wij opgestapt zijn. Maar die veronderstelling is onjuist. Nadat wij al een bepaald aantal bekende punten zijn gepasseerd, zonder in het stadje te komen vraagt Ton vraagt aan de chauffeur of hij nog langs het stadje gaat. Het blijkt niet zo te zijn en wij stoppen pas in een stadje zo’n 12 kilometer verder. Gelukkig zijn hier collectivos (kleine busjes) die ons voor 6 peso weer terugbrengen in Teotihuacan.
Wij kopen op weg naar de camping een gegrilde kip en in de camper hebben wij een heerlijk maaltje vergezeld van een koel biertje. Een mooie en lekkere afsluiting van onze uitstap naar Mexico City.
Mexico City is een enorm grote stad met veel luchtvervuiling problemen. Gelukkig hebben wij daar geen last van gehad. Het is ook een te grote stad om alles te bekijken. Wij hebben ons geconcentreerd op de omgeving rond de Zocalo en daar hadden wij genoeg gezien. De rondrit met de bus gaf ons een goed idee hoe Mexico City is gebouwd met zijn oude maar ook heel moderne gebouwen. De Metro is een uitkomst. Hij brengt je overal naar toe en voor een zeer laag bedrag. Als je wilt, kun je voor 35 eurocent de hele dag met de metro meerijden, als je maar ondergronds blijft.
Het meest heeft ons de Templo Mayor verbaasd. Midden in het centrum vind je een enorme opgraving en het bijbehorende museum is prachtig!
Morgen verlaten wij de camping en willen dan via Puebla richting Vera Cruz rijden om daarna weer over en door de bergen naar de stranden aan de Stille Oceaan te rijden. Daar willen wij een aantal dagen op et strand liggen te luieren!
Groeten van
Ton & Anneke
09 Januari 2014 - 00:10
Wim En Jannie:
Hallo Ton en Anneke.
Allereerst nog een goed 2014 maar dat gaat jullie zo wel lukken gezien het mooie rreisverslag van jullie.
Hier gaat ook alles naar het zin.We hebben kennis gemaakt me de vriendin van Fred. Leuke vrouwtje
Diana genaamd.12 januari viert mamma hier bij ons haar verjaardag, heeft ze de drukte niet meer zo.
Wordt ook 86 he,.Wilde ze graag .Nou Anneke en Ton ga zo verder en wij kijken graag uit naar je volgende reisverslag. Groetjes Jannie en Wim.
09 Januari 2014 - 01:20
Francoise And Gary:
Hallo Ton en Anneke,
Wat hebben we weer genoten van jullie avontuurlijke reisverslag. We kijken altijd uit naar het volgende verslag. Gary en ik zijn volgende maand 50 jaar getrouwd en daar we geen familie of kinderen in de buurt hebben gaan we gewoon met zijn tweetjes een dag of 3 (misschien 4) er op uit. Wat we gaan doen horen jullie nog wel. We wilden vragen of jullie ooit uitsmijters gemaakt hebben met die ringen die Anneke hier in Glendale gekocht had. Wij gebruiken ze iedere dag -- niet zo zeer altijd een uitsmijter maar een gebakken eitje wordt best wel goed gebakken in zo'n ring. Volgende week gaan we onze vrienden trakteren op poffertjes.
Hartelijke groeten van ons beiden. -
09 Januari 2014 - 11:14
Silvain:
Hai Ton en Anneke,
Jullie hebben kennis kunnen maken met de pé-Spaanse geschiedenis van Mexico. Een groot land met een zeer rijke geschiedenis, die ver vóór de komst van de Spanjaarden is begonnen. Mexico-stad is net als Rome en Athene bovenop voorgaande steden gebouwd. Zodra men in die steden gaat graven, komen ze hun eigen geschiedenis tegen. Dat vind ik zelf altijd erg fascinerend. In Nederland wil het maar geen winter worden. We hebben echter nog twee maanden te gaan, dus sneeuw en ijs kunnen nog steeds komen. Elfstedentochten vinden gewoonlijk in februari plaats. We zijn er daarom nog niet. Veel plezier in Mexico. -
10 Januari 2014 - 15:43
Vera En Henk:
Hoi vrienden,
Wat een mooie reisverslagen. Ook nu komt Mexico-City, voor ons, weer helemaal tot leven.
Heel bijzonder zijn ook, buiten alle andere hoogte punten, de schilderingen van Diego Rivera.
Nu ga fijn door met deze reis en wij genieten met jullie mee. Liefs en gezondheid van ons. -
10 Januari 2014 - 22:35
Bob En Anja:
Hoi Ton en Anneke, wow wat druk dat Mexico stad en wat avontuurlijk! Wij zijn net terug uit Spanje. Erg mooi weer gehad. Mooie reisverslagenmaken jullie! !! Groetjes Bob en Anja -
10 Januari 2014 - 23:19
Arie Klok, Monnickendam:
Beste Anneke & Ton
Fijne jaarwisseling gehad daar in Mexico? Erg genoten van jullie verslag en de goede keuze om zo deze wereldstad te bezoeken. Heb veel gelezen over wat die Conquistadores daar uitgespookt hebben in boeken en reisverslagen uit de 17 en 18 eeuw. Niets fraais van die oer-katholieke moordenaars. Maar Allah…. ik was misschien ook wel kaper, als ik in die tijd leefde. Alles heeft zijn geschiedenis, maar wat zeker is dat ze wel erg grove rovers waren. Met dank van Piet Hein die hun zilvervloot gejat heeft en wij van konden weer met hun konden oorlogvoeren door betere marine!
Ce sa alles geschiedenis..By the way er bestaat een heel mooie documentaire over het leven van Frieda Kalo en ……. ja haar lover Diego Rievero. Aanbevelingswaardig om eens te bekijken. Goede reis verder en een heel goede gezondheid gewenst in 2014 van El fanfarron de San Telmo -
15 Januari 2014 - 11:12
Sylvia:
Lieve Anneke en Ton,
Weer erg genoten van jullie verslag. Wat een drukte in Mexico-stad.
Ik kan mij zo voorstellen dat jullie weer blij waren terug te zijn bij jullie camper in alle rust.
Wel een leuke ervaring.
Ik wens jullie alle goeds toe voor 2014 en een hele goede en fijne reis verder.
Lieve groetjes van mij,
Sylvia.
28 Januari 2014 - 16:09
Jaap En Sien:
Lieve Anneke en Ton,
Wie verre reizen doet kan veel verhalen. Jullie maken dat letterlijk waar. Vooral die opgravingen in
Mexico City lijken ons zeer interessant. Met ons en Koert gaat alles goed. Is zijn e-mail adres nog
goed overgekomen? Het is hier nog steeds geen winter. Alleen in het noordoosten van Nederland
wat sneeuw en nachtvorst. We wensen jullie weer alle goeds en zien uit naar het volgende reisverslag.
Gr. J.en S.